"מוטיבציה פנימית": למידה מתוך סקרנות, ידע והתפתחות אישית-
האם יש דבר כזה בעידן המאה 21?
בפתח השנה החדשה, לאחר חופשה מפנקת וארוכה, כל מה שאנו מבקשים מילדינו זה שיהיו תלמידים טובים ויחזרו ללימודים "חדורי מוטיבציה". אנו משקיעים מאמצים רבים במטרה לאתגר אותם להגיע להישגים, מצוינות וציונים גבוהים, אולם במקרים רבים ההצלחה מתפרשת כריצוי ותחרות ובהתאם לכך היא עלולה להיות מתישה ולא מעניינת עבור הילד. "מוטיבציה חיצונית נמדדת בתחרות, פרסים ומתנות, מוטיבציה פנימית לעומת זאת, היא הדרך לעודד את ילדינו להשקיע ולהצליח מתוך ידע, סקרנות והתפתחות אישית.
אם כן, מהי מוטיבציה פנימית וכיצד נוכל לחזק אותה בקרב ילדינו?
"ילדים בעלי מוטיבציה פנימית הם ילדים שמאמינים בעצמם וביכולתם, הדחף הפנימי הזה מעורר בהם שאיפה להגיע למלוא יכולתם. בין אם הובטח להם תגמול או לא הם נהנים ללמוד ויודעים לכוון את עצמם והם אינם מסתמכים על קבלה או אישור מצד האחרים על מנת להגיע למלוא הפוטנציאל שלהם.
מוטיבציה קודמת לכל תנועה או תהליך למידה שהתרחשו מיום הולדתו של הילד והלאה לכן חשוב מאוד לפתח מוטיבציה פנימית זו אשר תאפשר לו להתנהל בצורה עצמאית, מהנה ומאתגרת.
ילדים שמתמודדים עם קשיים בביה"ס חיים בין כישלונות, הערות, משובים, אבחונים, ביקורות, עונשים, "הערות בונות" כגון: אם רק תרצה תצליח מול הערות הורסות: "לא נראה לי שבקצב הזה תגיעי לבגרות". אם כן, מה הפלא שקשה להם לגייס מוטיבציה פנימית כדי להתמודד עם הכול? הם מוותרים, נכנעים ומצדיקים את הנאמר עליהם מאחר ובתחושה שלהם הם אינם יכולים לעמוד בציפיות שלנו המבוגרים ולרוב זה לא באשמתם או מתוך בחירה.
אנו כהורים ולפעמים גם מורים, משקיעים רבות במתן מוטיבציה חיצונית לילדים במטרה שהם יעמדו בציפיות שלנו המבוגרים: ציונים, הערכות, פרסים, תחרויות, השוואות. לצערי, רוב הילדים לומדים במטרה להצליח במבחן או כדי להיות טובים יותר מילדים אחרים בכיתתם ולא בגלל ההנאה שבידע, סקרנות, או התפתחות אישית.
על מנת שילד יחוש מוטיבציה להשקיע את עצמו עליו להרגיש:
1. שהמטרה אטרקטיבית.
2. שכמות המאמץ הנדרשת ממנו להשגת המטרה מציאותית.
3. שיש ביכולתו להשיג את המטרה.
כיצד נחזק מוטיבציה הפנימית ?
1. הורים צריכים למקד את מאמציהם בחיזוק ובעידוד תכונות חיוביות, כגון: יכולת הנעה עצמית, כאשר הילד דוחף את עצמו לעשייה מתוך יוזמה אישית. לקיחת אחריות והתמודדות עימה. הבעת תחושת סיפוק כאשר הוא מתגאה בעבודתו וחש שביעות רצון. הצבת מטרות וחתירה לעברן מול קריאה לעזרה במקרה הצורך.
2. הורים צריכים לחפש אחר הזדמנויות לעודד תקשורת, להביע את חיבתם והערכתם לגבי הילד ולגבי מאמציו.
3. התנהגו אליו בכבוד גם כאשר הוא לא "עומד" בכל הציפיות שלכם. על הילד לדעת שחיבתכם ואהבתכם היא בלתי מותנית ונצחית.
4. הכירו בהצלחותיו של הילד אפילו הקטנות ביותר.
5. החמיאו לו על החלטות טובות.
6. כאשר אתם עוברים על תעודה או מבחן התייחסו ראשית לחלקים הטובים.
7. היו מודעים לתסמיני חרדה אצל הילד מאחר ולחרדה יכולה להיות השפעה ניכרת על המוטיבציה בכך שהיא משפיעה על יכולתו ללמוד, להשתמש בשיפוט נכון, לזכור ועוד.
8. הימנעו מלהשוות את הילד לאחיו או חבריו.
9. הפגינו אמון בילדכם וביכולתו ללמוד.